Hva slags Facebook-side skal du lage?

Det finnes mange grunner til at bedriften bør opprette en egen Facebook-side. Den viktigste er kanskje at Facebook er landets største nettsted, og at de fleste Facebook-brukere er inne flere ganger om dagen. En side på Facebook er en plass langs «motorveien» av nettbruk.

Dessuten: Å lage en egen Facebook-side er gratis, og det er enkelt. Det er bare å gå på www.facebook.com/pages/create.php

Du kommer da til en side som gir deg seks valg:

… og det er ofte her problemet oppstår: Hva slags type Facebook-side skal du velge?

Det korte og konsise svaret på dette er som følger: Vær ærlig! Ikke prøv å lure systemet! Velg den typen side som best samsvarer med det du i virkeligheten skal lage en side for.

Faktum er at hvilken sidetype du velger vil legge en del føringer for hvilke muligheter du får med siden sin, så jo riktigere du velger, jo bedre tilpasset funksjonaltet får du. Her jobber hele Facebook-teamet for å tilrettelegge for deg, så lenge du velger riktig type side.

Nytt: Du kan nå forandre sidekategori etter at du har opprettet siden. Det valget du gjør av sidetype er dermed ikke nødvendigvis endelig.MEN: Tenk gjennom Facebook-adressen – den kan kun forandres en gang! Der det fremdeles er viktig å tenke seg nøye om, er i valg av Facebook-adresse på siden (www.facebook.com/eksempel). Denne vil du nemlig ikke kunne endre senere. Du vil heller ikke kunne kontakte Facebook for å få overdratt adressen til andre ved en senere anledning, dersom du skulle ønske det.Du kan bestemme din egen Facebook-adresse når du har fått minst 25 likes. Det gjør du ved å gå til www.facebook.com/username

Her er alternativene:

Lokalt firma eller sted

Dette er valget om du har en fysisk butikk, en restaurant, en bensinstasjon eller annen virksomhet som drives på et fysisk sted, og der det fysiske stedet er viktig.

Velger du dette alternativet vil du også få mulighet til å legge inn åpningstider, veibeskrivelse, informasjon om parkering og lignende.

«Company, organization or institution»

Dette er det rette valget for de fleste selskaper. Som navnet sier er dette en side for en bedrift, organisasjon eller institusjon.

Dette er riktig for de selskaper som leverer varer eller tjenester utover sin faktiske, fysiske beliggenhet.

Varemerke eller produkt

Varemerke er valget når du ikke skal lage en side for selskapet ditt som helhet, men for en av de merkevarene dere forhandler.

For eksempel vil sjokoladefabrikken Freia velge «company» for sin side om selskapet som helhet, mens det vil være riktig å velge «Varemerke» for siden for Melkesjokolade eller Firkløver.

For et selskap der varemerke og selskap er ett, for eksempel Adidas eller Nike, vil det være mest naturlig å velge «varemerke» som kategori. Dette fordi det normalt er varemerket brukerne har et forhold til, heller enn bedriften som står bak.

Artist, band eller offentlig person

Dette er kjendis-kategorien. Dette velger du dersom du skal lage en fan-side for en artist eller en kjendis, og naturligvis dersom du selv er artisten/kjendisen det gjelder.

I denne kategorien finner man en del Facebook-sider som faktisk ikke verken trenger eller har en supplerende webside. Stadig flere musikere velger Facebook som plattform, i stedet for Myspace og i stedet for å ha en vanlig webside.

Underholdning

Denne kategorien er delvis overlappende med den forrige, men her vil du få undervalg som TV-serie, skoleidrettslag og konsert-turné. Radistoasjon og musikkinstrument er også undervalg i denne kategorien.

Velg denne kategorien dersom det siden handler om er rent underholdningspreget, og dersom det ikke handler om en artist/band eller kjendis som person/gruppe, men mer om det artistene produserer: et album, en film, en bok.

Også idrettslag, profesjonelle som amatører, faller i denne kategorien. (Selv om en enkelt idrettsstjerne mer hører hjemme sammen med artistene.)

«Cause or community»

Den siste kategorien, «cause or community», skal man være litt forsiktig med. Grunnen er at dersom en side i denne kategorien får over 10 000 likes vil den som har opprettet siden miste administrasjonsprivilegiene sine.

Dette er riktig kategori bare dersom du starter en side for en sak eller for et meningsfellesskap og du ønsker at siden skal kunne leve sitt eget liv uten at du som administrator skal ha spesielle rettigheter.

Enkelte velger også å opprette grupper heller enn å opprette sider i denne kategorien, men sider gir jo en mulighet til å få oppdateringer inn i nyhetsfeeden, noe grupper ikke gjør.

Hva slags side du velger henger jo nøye sammen med det konseptet du velger på Facebook. Du vil som tidligere nevnte kunne forandre sidekategorien senere, dersom du føler at du har valgt feil. Du vil imidlertid ikke kunne endre navnet, så konseptet ditt bør uansett være gjennomtenkt før du oppretter siden.

Lykke til!


Les mer om våre kurs om å lage og drive Facebook-sider.

17 kommentarer

 1. Mette 11/08/2011 at 23:21 #

  Hei Nina
  Flott innlegg, men jeg lurte på om du kunne hjelpe meg med: Hva slags type Facebook-side skal du velge? Jeg tenkte å lage en Facebook side for bloggen min – som er om interiør, mat, natur og hverdagsliv… Tenkte da å lage en kategori som heter Personlig Blogg (ser det er noen som har dette på siden sin)….

  Vennlig hilsen
  Mette

  • Nina Furu 12/12/2011 at 12:36 #

   Ja, det kan du jo godt velge. Du kan uansett forandre sidetypen senere, om du skulle oppdage at den ikke passer.

 2. Kari Mette 12/12/2011 at 12:28 #

  Hei.
  Bra artikkel dette.
  For de som allerede har en facebookside finnes det også en del tjenester.
  http://wle.no tilbyr f.eks. en gratistjeneste som kalles facebook booster.
  Her kan man like eller bli likt, selv om det er på en arena utenfor selve facebook.
  Har selv benyttet tjenesten og er faktisk veldig godt fornøyd.

 3. Hogne Hjelseth 12/02/2012 at 15:00 #

  Hei.

  Jeg eier lynrask.no og dette er en alternativ startside. Jeg lurer på å starte firma rundt dette domenet og lurer på hva som kan lønne seg i en slik fase. Firmastruktur etc.
  Ellers lurer jeg på hvilke alternativ bør man bruke på facebook.
  Lynrask.no er en rask, oversiktlig og svært enkel side å bruke.
  Siden den ble «lansert» online for kort tid siden,har den blitt godt mottatt av mange ulike grupper brukere.

  mvh

  Hogne Hjelseth

 4. tove berf 11/08/2012 at 09:45 #

  Hei! Og takk for flotte og informative artikler!

  Mitt spørsmål; Jeg har opprettet en FB-side for mitt firma, men opprettet den ikke under min egen side. Altså som en egen side.http://www.facebook.com/mooloas

  Dette har jeg angret på mang en gang, bl a fordi jeg ikke kan invitere mine venner til siden, og at jeg ikke kan bytte på hvilken profil jeg vil kommenter fra. Kan man knytte to sider i lag i ettertid, eller er det toget gått..?

  Mvh Tove

 5. Magda 15/08/2012 at 11:27 #

  Hei Nina
  Du sier i artikkelen din at man kan endre sidekategori, men jeg finner ikke ut hvor man gjør det??

  • Nina Furu 15/08/2012 at 12:24 #

   Denne innstillingen finner du på siden din, under Administrasjonspanel / Rediger side / Oppdater informasjon / Basisinformasjon / Kategori

   – Nina :-)))

 6. Vibeke 12/01/2014 at 22:47 #

  Hei!
  Jeg skal lage en side for en frivillig organisasjon som omplasserer katter og jobber med å spre budskap om kastrering og chipmerking. Vi er tre personer som tenkte å legge ut info på denne siden – må vi registrere den via en av våre egne sider? Det blir jo håpløst i forhold til passord og pålogging.
  Vil du anbefale «Company, organizatinon…» ? Det fysiske stedet er ikke viktig.

  • Nina Furu 13/01/2014 at 14:42 #

   Hei.
   Facebook er lagt opp til at du skal logge deg på Facebook som deg personlig, og så lager du siden. Deretter oppretter du de andre som med-administratorer. Når du vil slutte å jobbe med siden, kan du slette dine egne administratorprivilegier eller de andre kan slette deg.

   Vi anbefaler IKKE at du lager en falsk profil for å opprette siden. Facebook har forbud mot falske profiler, og kan med utgangspunkt i sitt eget regelverk slette en slik profil. Prinsippet er at du skal ha en eneste pålogging på Facebook, nemlig din ekte profil.

   Det behøver forøvrig ikke å synes på siden at du er administrator av siden. Og oppdateringer på siden når du agerer som siden kommer heller ikke ut til dine venner fra din private profil (med mindre de har klikket for å like siden, da).

   Mange hilsener,
   Nina :-)))

   • Vibeke 19/01/2014 at 13:51 #

    Hei og takk for svar!
    Vi er tre stykker som kommer til å skrive inn, og vi vil det skal være organisasjonen som står kommer opp som «innskriver».
    Når jeg har opprettet de andre som med-administratorer, logger de seg på med sine egne passord for å kunne skrive innlegg – innlegg som da vil se ut som er skrevet av katteforeningen?

    • Nina Furu 20/01/2014 at 09:41 #

     Hei. Du må opprette de som skal administrere siden som administratorer av siden. Når en administrator er på den siden han administrerer, vil det stå en liten tekstlinje øverst hvor det står «Du skriver som Webgruppen, Bytt til Nina Furu» (for meg, altså), og så kan man bytte fram og tilbake her. Når en administrator skriver på siden og har innstillingen «Du publiserer som Katteforeningen» så vil det være Katteforeningen som står som avsender av innlegget.

 7. Jon Hilde 17/01/2014 at 08:27 #

  Hei.

  Vi har opprettet en åpen Facebook side for fagforeningsklubben vår ved Hotel Alexandra. Dette er en organisasjonsside hvor jeg står som administrator. Går fint å bytte mellom personlig konto og organisasjonskontoen, Alexandraklubben. Men jeg har problemer med å finne nye/søke opp nye klubbmedlemmer for å tipse om siden. Dersom jeg er personlig venn med klubbmedlemmene fra før finner de uten problemer. Men de dukker altså ikke opp når jeg søker etter de. Hva må jeg gjøre for å finne medlemmene mine så jeg får lagt de til?

  Har også en lukket undergruppe kun for medlemmer hvor «lukket info» kan legges ut. Organisasjonssiden er tilgjengelig for alle/alle ansatte. Dette for å vise at vi er der for nyansatte samt å styre infoflyten.

  Takker for svar og god blogg.
  Mvh.
  Jon Hilde.

  • Nina Furu 17/01/2014 at 14:46 #

   Hei.
   Søkefunksjonen på Facebook er et relasjonssøk, hvilket gjør at du ikke uten videre får søkt opp brukere som du ikke har noen relasjon til. Du kan heller ikke tipse om en side til noen du ikke selv er venn med.

   Jeg anbefaler rett og slett at du sender dem en god gammeldags epost med lenke til Facebook-siden og oppfordrer dem til å like denne (eller anmode om opptak i gruppen, dersom det dreier seg om en gruppe.)

   Lykke til!

   – Nina :-)))

 8. Vibeke 22/03/2014 at 11:48 #

  Hei.
  Jeg er administrator for en side for en frivillig organisasjon, Bakgårdskatt. Hvordan kan man «like» andre sider og skrive inn som Bakgårdskatt?

  • Nina Furu 25/03/2014 at 09:50 #

   Hei.
   Jeg regner med at du bruker FB som privatperson og at du er administrator for siden Bakgårdskatt. Her er hva du gjør: Helt øverst til høyre på siden når du er på Facebook, finner du et tannhjul-ikon. Hvis du klikker på dette får du valg mellom å bruke Facebook som deg selv (profil) eller som en av sidene du administrerer. Hvis du velger Bakgårdskatt fra listen der, så kan du like og kommentere som siden.

   Når du er på selve siden din må du også passe på at du agerer som siden når du legger inn innlegg. Det har du sikkert allerede oppdaget. Du får opp en linje over innholdet på siden der det står hvem du bruker siden som og du kan klikke for å skifte.

   NB! Hvis du administrerer siden via app på mobil eller nettbrett så kan du komme opp som deg selv (og ikke siden) selv om innstillingene er riktige. Pass derfor på at du på mobil alltid bruker appen Facebook PAGES (den har et lite flagg som ikon), så slipper du dette problemet.

   Lykke til!

   – Nina :-)))

 9. Marianne 14/10/2014 at 21:13 #

  Hei,

  Hva gjør jeg dersom ingen av kategoriene passer min bedrift? Ser på mange sine facebook-sider at de har kategorier som man ikke kan velge i rullegardinene under kategodi på innstillinger.

  Mvh
  Marianne

Legg igjen en kommentar