Side eller gruppe på Facebook?

Side eller gruppe på Facebook?

Noen teller på knappene om de skal lage side eller gruppe på Facebook. Faktum er jo at dette er to forskjellige ting til forskjellig bruk:

Sider er for bedrifter

En enkeltperson logger seg på Facebook som profil, og har sin egen profilside. Denne tilhører personen, og personen skal alltid logge seg på med den. Men når personen skal lage et nærvær for sin bedrift (eller sin arbeidsgiver) på Facebook, så bør profilen lage en firmaside for bedriften.

En firmaside gjør det mulig å:

 • Få statistikk over hvem sidens følgere er
 • Se hvilken rekkevidde de forskjellige postene får
 • Ha ubegrenset antall følgere (en profil kan kun ha 5000 venner)
 • Knytte sammen Facebook med en Business Profile Instagram-konto
 • Betale for å fremme innlegg i nyhetsfeed
 • Kjøpe annonsering på Facebook

For de fleste bedrifter er altså spørsmålet om man skal ha gruppe eller side løst med standardsvaret: Er du et firma skal du ha en side.

Grupper er for grupper

En gruppe er en gruppe bestående av forskjellige profiler og sider. (De fleste som er med i grupper er profiler, men også sider kan faktisk være med i grupper. Som regel skjer dette ved at siden oppretter gruppen.)

En gruppe kan imidlertid ikke lage poster selv; det er bare sider og profiler som kan lage poster. Når du får poster inn i nyhetsfeeden som du har inntrykk av at kommer fra en gruppe, så se nærmere på den. Posten kommer nemlig ikke fra gruppen, men via gruppen. Avsender er enten en side eller (oftest) en profil. Se eksempel her:

Personen Lune Dis er avsender, men posten kommer opp i min nyhetsfeed fordi jeg er medlem av gruppen Jewellers Academy

Alle som er med i en gruppe kan poste innlegg i gruppen. Det betyr at du ikke har den samme kontrollen over innholdet som du har med en side.

Det er heller ikke mulig å kjøpe annonser for en gruppe; det er kun sider som kan kjøpe annonser og fremme innlegg.

Gruppe eller side?

Du bør velge side hvis et firma skal publisere innhold, bygge en følgerskare, fortelle om seg og sitt og promotere sine produkter.

Eksempler på typiske aktører som bør ha side:

 • Butikk
 • Restaurant
 • Band/orkester
 • Organisasjon
 • Bedrift
 • Forfatter
 • Kunstner

Du bør velge gruppe hvis flere likestilte parter skal kunne snakke sammen, utveksle informasjon og tips om en felles interesse.

Eksempler på typiske aktører som bør ha gruppe:

 • Barnehage (gruppe for foreldrene)
 • Skole (gruppe for elevene – eventuelt forskjellige grupper for forskjellige klasser og kull)
 • Interessefellesskap (for eksempel “vi som elsker hjemmelaget mat”)
 • Idrettslag
 • Foreninger

Legg merke til at mange kan ha både sider og grupper. En høyskole vil for eksempel gjerne ha en egen firmaside for skolen. En firmaside gjør det mulig for de som ønsker å følge skolens side for å få oppdateringer. I tillegg kan skolen bruke siden til å drive markedsføring for å rekruttere nye studenter, og de kan drive kundeservice gjennom Facebook Messenger på siden.

I tillegg kan skolen også ha en eller flere grupper for studenter; for de forskjellige fagene, for årskullene, eller kanskje egne grupper for tidligere studenter/alumni.

Det finnes altså ikke noen absolutt fasit på om man skal ha side eller gruppe – for noen er det ene riktig, for noen det andre, og enkelte velger dessuten begge deler.

Lyst til å lære mer om Facebook? – Vi i Webgruppen har mange kurs.

Nina Furu

14 kommentarer til «Side eller gruppe på Facebook?»

 1. Vi (Stopp Pressen ) Har både Side og gruppe. Finner det litt stressende da vi hele tiden må følge opp begge. Men vi har over 900 følgere på gruppen, så hvordan, på best mulig måte, få med følgere over til siden når vi legger ned gruppen???

  1. Det er dessverre ikke noen smart måte å gjøre dette på. Du må bare poste lenke til siden i gruppen mange ganger (med noen dagers mellomrom) og be folk om å følge siden din i tillegg til å være med i gruppen. Du kan jo eventuelt også si fra at gruppen etter hvert skal legges ned. Å legge ned en gruppe gjøres slik: https://www.facebook.com/help/174988392554409?helpref=faq_content

   Nå skal det også sies at mange firmaer jobber med det motsatte, altså å opprette en gruppe i tillegg til sin side, og å prøve å overtale kunder til å melde seg inn der. Det blir ofte mye aktvitet i en gruppe, noe som gjør at innlegg i grupper kan spre seg mer effektivt enn innlegg fra sider (men kan altså ikke betales for å fremmes).

   1. Takk for svar!
    Problemet med både side og gruppe er jo at alt må legges inn to ganger…

    Paul

 2. Jeg laget en gruppe på fb, som skal bestå av personer som ønsker å være med i en meditasjonssirkel. Jeg skal sende “live” en gang om dagen til denne gruppen. Må jeg være venn med alle personlig for å kunne invitere de? Og dersom ja …betyr det at jeg må lage en side for å samle oss? Kan denne siden være “lukket” slik at jeg bare kan invitere de som er påmeldt? Tusen takk. Ser at artikkelen er et år gammel, men tenkte kanskje å få svar likevel.

  1. Hei, Christina!
   Ja, du må være venner med noen for å kunne invitere dem til en gruppe, men hvis gruppen ikke er usynlig så kan du jo lage en post fra firmasiden din og fortelle at du ønsker å invitere til en gruppe og lenke til gruppen. Har du en mailingliste med personer du vil invitere, kan du også maile dem lenken til gruppen, slik at de selv kan gå inn og be om medlemsskap. En side kan ikke være lukket, den kan kun være synlig eller usynlig. Er den usynlig kommer ingen andre enn administratorer inn.

   … og selv om mange av artiklene mine er gamle, så er bloggen aktiv og jeg følger med. Bare hyggelig med spørsmål! :-)))

   1. Supert, takk! Ja, løsningen med å invitere via epost ser ut å fungere. Da håper jeg bare at jeg får til å gå “live” imorgen. Det fungerer litt så og så på arrangementssidene. Innimellom smertefritt, innimellom ikke. Takk!

    Her er en invit til arrangementet. 😉
    https://www.facebook.com/events/510249379929897/

 3. Hei 🙂
  Har nettopp laget en side for en forening, i den tro at flere bedrifter kunne annonsere på denne felles siden. Det var kanskje dumt?
  Burde jeg laget en gruppe istedet, men er det da mulig at bedrifter kan annonsere i den?
  Eller burde vi har opprettett ett nettsted, altså ikke bruke facebook.
  Målet er å informere om arrangement, steder verdt å besøke, aktiviteter og som sagt at lokale bedrifter kan markedsføre seg.

  1. Hei. Det er en del regler som styrer hva du kan publisere på en Facebook-side, og hvilke samarbeid du kan inngå. Disse finner du her: https://www.facebook.com/policies/pages_groups_events/ Hvis du lager en gruppe vil jo funksjonaliteten være at alle som er med i gruppen kan poste inn i gruppen, uten betaling.

   Hvis du tenker at forretningsmodellen skal være at du bygger opp en portal, og at folk får anledning til “kjøpe annonser” i en eller annen form for å vise seg fram for den portalen, så ville jeg egentlig tenkt å lage en webside først og fremst. Deretter ville jeg lage en Facebook-side for portalen, slik at du kan lage markedsføringshistorier for kunder på websiden som du så deler på Facebooksiden.

   Men uansett vil alt være 100% avhengig av hvor mange lesere du kan få på websiden og hvor mange følgere du kan få på Facebook-siden.

   Ønsker deg uansett riktig lykke til!

  1. Hei.
   Nei, det er ikke mulig å lage en gruppe i en gruppe, men du kan jo lage en ny gruppe og så legge inn en post der du forteller om den nye gruppa (og lenker til den) i den gamle gruppa.

  1. Hei. Hvis du går til gruppa det gjelder med en PC eller med appen på mobil, kan du klikke på de tre prikkene øverst til høyre og velge “rediger varslingsinnstillinger”. Her kan du velge om du vil se alt fra gruppa, eller om du bare vil se høydepunkter (kun de viktigste tingene). Sånn nyhetsfeeden på Facebook fungerer, så får du mer av ting du klikker på og mindre av ting du ignorerer, så jo mindre du klikker deg inn på innlegg, liker, svarer etc. for denne gruppa, jo færre av oppdateringene vil du også se.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *