Endringer i WordPress – Gutenberg kommer

Endringer i WordPress – Gutenberg kommer

Du vet sikkert allerede at WordPress er verdens mest brukte publiseringsløsning. Faktisk er over 30 % av alle nettsteder i verden drevet på WordPress, og markedsandelen blir nærmere 60 % dersom vi kun ser på websider med standard publiseringsløsninger:

wordpress dominerer andre publiseringsløsninger

Nå skjer det imidlertid noe ganske dramatisk med WordPress i høst. Du har kanskje sett det allerede – når du logger deg på løsningen din får du beskjed om at Gutenberg kommer, og at du kan installere det nye redigeringsverktøyet allerede nå.

 

prøv gutenberg knapp

Hva er Gutenberg i WordPress?

Forskjellen på den gamle og den nye redigeringen er at der WordPress i dag bruker en ganske vanlig WYSIWYG teksteditor, vil Gutenberg i stedet være en blokk-redigerer der man lettere kan gjøre designmessige beslutninger for den enkelte siden. For eksempel vil det bli mye lettere å stille opp bilder pent i en artikkel og å jobbe med forskjellige blokker av tekst på samme side.

Du kan lage blokker for overskrifter, ingresser, bilder, lister, knapper, videoer og lignende; og du kan kombinere forskjellige spalteinndelinger i én og samme artikkel.

Du finner mer informasjon om Gutenberg for WordPress her.

Hvorfor kan Gutenberg skape problemer?

Dersom du ikke har brukt sidebygger i WordPress tidligere, har du ingen ting å frykte. Nettstedet ditt vil fortsette å se ut som det skal også etter innføringen av Gutenberg. Du vil imidlertid få litt andre måter å jobbe med artikkelredigering på, men det er jo håndterbart.

Har du imidlertid allerede brukt en sidebygger på siden din, er det grunn til å være forsiktig. De fleste utviklere av sidebyggere har tatt Gutenberg med i beregningen og begynt på utvikling av løsninger som skal fungere med Gutenberg. Men her er det lurt å sjekke om Gutenberg fungerer med din sidebygger og ditt tema før du oppdaterer på nettsiden din.

Hva kan du gjøre?

Hvis du allerede bruker en sidebygger i løsningen din og ikke selv er teknisk kyndig, er det all grunn til å koble inn en teknisk fagmann nå. Selv har jeg stor tillit til Vincent i MilesToGo, som jeg jo også holder WordPress-kurs sammen med, men det finnes selvfølgelig også en rekke andre som vil kunne hjelpe deg.

Er du selv kyndig, kan du prøve å kopiere nettstedet ditt over på en utviklingsserver, installere Gutenberg og eksperimentere med tilpasninger slik at du er klar til å gjøre relevante endringer på live-løsningen før/når du oppgraderer til WordPress versjon 5.0.

Er du innholdsspesialist og ikke teknisk spesialist, kan du også tenke på at det er på tide å oppgradere kunnskapen litt. Det finnes haugevis av tutorials på YouTube som kan hjelpe deg i gang, og vi i Webgruppen har selvfølgelig også kurs i innholdsarbeid med WordPress etter Gutenberg.

Uansett er dette en stor og omfattende endring i selve kjernekoden i WordPress, og nok et skritt i utviklingen av verdens mest brukte publiseringsverktøy.

Her er det bare å henge med!

 

 

Nina Furu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *