Intranettet er tilbake!

Intranettet er tilbake!

I 2016 skjedde det noe rart. Intranett gikk plutselig helt av moten. Samme året lanserte Facebook tjenesten Facebook at Work, som senere er blitt omdøpt til Facebook Workplace, og norges største bank kunngjorde at de flyttet inn dit. E24 skrev om saken. Datatilsynet var skeptiske, men hva hjelper vel det? Plutselig skrev selv selskaper som selv leverte intranett-løsninger om hvor teit det var med intranett. Og så ble det stille.

I årene siden er vi blitt enda flinkere til å samhandle. Vi håndterer Slack og Trello og Asana som ingen ting, og snapper hverandre bilder av kantinematen midt i arbeidstida. Men vet du hva? – Behovet for intranett hadde ikke egentlig forsvunnet.

Sosial funksjonalitet var vel og bra, men var det ikke litt andre ting vi trengte også? Dokumentmaler, for eksempel? Eller skjemaer? Registrere timer? Finne ut hva reglene egentlig var for svangerskapspermisjon. Eller finne ut hva som egentlig foregikk i ledermøtene ..? Det finnes flere behov i arbeidsdagen enn de som kan dekkes av en nyhetsfeed.

Så ingen snakket særlig høyt om det, siden det var forferdelig umoderne, men i det stille ble intranettene fortsatt brukt. Og skrevet på. Kantinemenyer ble publisert og månedens ansatte kåret. Nyheter ble publisert, kalendere oppdatert, varslinger delt og kontaktinfo til IT-support stadig etterspurt.

Ikke alt var like bra, selvfølgelig. Det fantes dumme artikler som ingen leste, og funksjonalitet som ingen skjønte hva man skulle med lenger. Tusenvis av arkivsider som ingen noen gang etterspurte, som lå som spøkelsesbyer der klaser av markløpere rullet gjennom gatene og vinden ulte ensomt om hushjørnene. Men ingen gjorde noe med det. Intranett var jo så teit og dumt og gammeldags uansett, så hvorfor skulle man bruke tid på sånt når man hadde Slack? Og Yammer. Og Trello. Og et arkiv. Og felles dokumentmapper.

Nei, si det.

Jeg tenker at det er på tide å ta tak igjen. På tide å se ordentlig på intranettene våre, og oppgradere dem til en standard hvor de faktisk kan konkurrere. Hvor de faktisk kan fungere som effektive kilder til informasjon, nyheter, verktøy og kanskje til og med fora. Ikke i stedet for Slack, men i tillegg. Ikke fordi det er på moten eller ikke – men fordi vi trenger det.

Fordi bedriftene fortsatt trenger å bygge internkultur. Fortsatt trenger å informere. Fortsatt trenger en sentral dokumentdatabase, så man kan praktisere prinsippet én original før det blir fullstendig kaos med lokale versjoner av alle styringsdokumenter. Fortsatt trenger å jobbe sammen utover bare å snakke sammen og være sosiale. Og fordi vi som ansatte trenger intranett som funker.

Ordentlige intranett, ikke bare Facebook.

Så jeg har tenkt å gjøre mitt. I høst erklærer jeg at intranettet er tilbake, og så setter vi i Webgruppen opp kurs i moderne internkommunikasjon; intranett som både kan konkurrere med og kan supplere gode og slanke nisjeløsninger og apper.

Fordi alle vi som jobber i et firma, sammen med andre, faktisk er verd det!

 

 

 

Nina Furu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *