Hvordan få flere kunder på nett?

kunderNettet er blitt den viktigste kilden til å få nye kunder for svært mange bedrifter i dag. Men hvordan fungerer dette egentlig? Og hvordan kan din bedrift utnytte nettet på en effektiv måte?

Her er det viktigste rådet jeg kan gi deg:

Bli synlig på søkemotorer

Dette er kanskje det aller viktigste enkelttiltaket, fordi så mange bruker Internett til å finne leverandører. Både privatpersoner og bedrifter søker på Google for å finne informasjon om (og muligens kjøpe) både varer og tjenester.

MEN: Når kunden søker på Google, gidder han som regel ikke å lese mer enn første side av søketeffet. De bedriftene som kommer opp i første side på Google har derfor et stort fortrinn når det gjelder å bli kontaktet og valgt av kunder.

Så hvordan kommer man på første side på Google?

– Det finnes to måter å gjøre dette: Enten ved å betale for annonsering (det gule feltet øverst på siden og hele høyrespalten er annonser). Dette er ikke spesielt dyrt, og du betaler bare per klikk, så det kan være vel verd pengene. Men enda bedre er den andre metoden: Å få gode oppføringer i det “ekte” søketreffet. Dette kan du ikke kjøpe deg til, men du kan få det helt gratis om du har godt og relevant innhold på websidene dine, og passer på å bruke relevante søkeord på riktig måte i tekstene. (For eksempel bør søkeord/-setning forekomme i overskriften på siden, slik det gjør i dette blogginnlegget. Søker du på “hvordan få flere kunder på nett” på Google kommer denne artikkelen opp, fordi overskriften matcher søket,)

Og nettopp her er nøkkelen til å lykkes på Google: Du må tenke nøye på hvilke søkeord du vil bli synlig på!

Google fungerer jo slik at det bruker skriver inn i søkefeltet styrer de resultatene som kommer opp i søketreffet. Både annonsene og det ekte søketreffet er styrt ut fra de ordene bruker har skrevet inn. Skriver jeg “IKEA” på Google får jeg IKEA sine websider på topp. Men skriver jeg “bokhylle” får jeg alle sider som handler om “bokhylle” fra alle leverandører.

Og dette er altså litt av hemmeligheten. For når jeg spør bedriftsledere om relevante søkeord, tenker de fleste først og fremst på sin egen merkevare. Og selvfølgelig skal bedriften ha en topp-plassering på sitt eget firmanavn. Faktisk har de høyst sannsynlig dette allerede, hvis de har et eget nettsted med firmanavnet som webadresse.

Men faktum er jo at det ikke er her man kan ta nye markedsandeler. For den som søker på “IKEA” har jo allerede bestemt seg for at det er hit han vil gå. Den brukeren som søker på “bokhylle” har derimot tenkt så langt at han vil orientere seg om hva som finnes av bokhyller, men har ikke nødvendigvis valgt leverandør.

Spørsmålet er da altså: Hva tror du en kunde som leter etter dine varer eller tjenester søker etter på nett? Og hvordan kan du legge opp ditt nettsted slik at du kan lage sider som har disse søkeordene i overskriftene?

Det lønner seg å gjøre noen prøvesøk først og se hvordan konkurrentbildet ser ut. Kommer det mange relevante sider opp i det “ekte” søketeffet når du søker på det du tror kunden din søker på? Er det mange annonser der? – Jo færre som er på banen allerede, jo lettere er det å komme godt opp, både betalt og gratis.

Hvis det er veldig mange om benet allerede, kan du vurdere å bruke en såkalt long-tail-strategi, der du finner mer spesifikke søk eller mer sære synonymer der konkurrentbildet er enklere og annonsene billigere.

Noen tips til søkeord:

  • Prøv søkeordet i kombinasjon med et sted (man søker jo gjerne ikke bare “rørlegger” men for eksempel “rørlegger i Volda”)
  • Prøv søkeordet i kombinasjon med en spesialisering (ikke bare “rørlegger”, men “rørlegger for bad” eller “rørlegger kjøkken”)
  • Prøv begge foregående tips i kombinasjon (“rørlegger for bad i Volda”)
  • Prøv synonymer og omskrivinger (for eksempel “reparasjon av rør”, “reparere lekkasje på bad”, “montere kjøkkenvask” osv.)
  • Prøv disse omskrivningene også i kombinasjon med geografisk sted (“montere vaskemaskin i Volda”)
  • Prøv skrivefeil og andre stavemåter (“rør legger”, “rørleger”)

Når du finner ord og kombinasjoner der du føler du kan ta en posisjon, så bestem deg for hvordan du skal få plass. Skal du betale eller produsere innhold? Eller kanskje begge deler?

Annonser kan du selv bestille via Google Adwords. Annonsen din må du så lenke til en side på ditt eget nettsted der du forteller om de varer/tjenester annonsen handler om. Og ikke glem å avslutte denne siden med et kontaktskjema eller en annen måte kunden kan komme i kontakt med deg på.

Velger du å skrive innhold for gratis rangering må du igjen huske på å avslutte siden med oppfordring til å ta kontakt, eller eventuelt et kontaktskjema her også.

Vil du lære mer om søkemotoroptimalisering og andre måter å få flere kunder på nett? Vi i Webgruppen holder en rekke kurs i Oslo, der du på en enkelt dag får mengder av konkrete og praktiske tips for effektiv markedsføring på nett og i sosiale medier.

Se alle kurs i salg og markedsføring på nett.

Nina Furu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *