Hvordan fjerne en side fra Google?

Hvordan fjerne en side fra Google?

Har Google indeksert noe du helst ikke vil ha liggende åpent? Her er hva du kan gjøre:

(Dette forutsetter at det er en side du selv eier. Hvis du ønsker å undersøke mulighetene for å anmode om fjerning av andres innhold, start her.)

Å fjerne en side fra Google krever at du har verktøyet som heter Google Search Console. Dette verktøyet er gratis, men du må bekrefte at du eier siden, for eksempel gjennom Google Analytics.

Når du har Search Console, kan du gå inn på dette verktøyet og bestille sidene midlertidig utelatt:

https://www.google.com/webmasters/tools/url-removal

Dette er imidlertid bare midlertidig, og mens den midlertidige utelatelsen varer, må du også sørge du for å gjøre en av disse tre endringene (helst den første):

  • Remove or update the actual content from your site (images, pages, directories) and make sure that your web server returns either a 404 (Not Found) or 410 (Gone) HTTP status code. Non-HTML files (like PDFs) should be completely removed from your server. (Learn more about HTTP status codes)
  • Block access to the content, for example by requiring a password.
  • Indicate that the page should not be indexedusing the noindex meta tag. This is less secure than the other methods.

Som du ser av sitatet fra Google sine hjelpesider, er det altså mulig å fjerne en side du eier fra Google. Bare husk at med metode 1 (å fjerne innholdet) vil siden bli utilgjengelig for både Google og andre brukere. Her vil det heller ikke være mulig å komme inn på siden med en lenke.

NB! Du må også be om at siden blir midlertidig fjernet, hvis ikke vil den fortsatt ligge bufret i Google sitt søketreff selv om den er fjernet på din server – i hvert fall en stund.

Med metode 2 vil kun de som har et passord få tilgang til siden. Du må da legge siden bak en passordbeskyttelse.

Hvis du vil at alle skal ha tilgang til siden, men den skal ikke være søkbar på Google, kan du bruke noindex, altså metode 3. Siden vil da være tilgjengelig via klikking, men ikke ligge i søk.

Har du lyst til å lære mer om Google, så har vi i Webgruppen mange kurs:

Kurs hos Webgruppen.

Nina Furu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *