Disse ordene bør du være mest synlig på i Google

Alle bedrifter har behov for å være synlige i Google. Men på hvilke søkeord? – Denne artikkelen prøver seg på et svar.

Min nyeste Google-teori er at bedrifter bør bygge synlighet på søkeord i fire forskjellige kategorier. Når jeg underviser kaller jeg dette for søkesynlighetens fire pillarer. De er:

  • Brand-ord
  • Generelle produktbetegnelser
  • Spesifikke produktbetegnelser
  • Relevant content

La meg forklare litt nærmere om hver av dem:

Skjermbilde 2014-09-25 kl. 13.01.11
A. Brand-ord

Dette er bedriftens merkevare-ord, altså eget firmanavn og viktige produktmerkevarer. For eksempel, om man er Toyota, vil søkeordene i denne kategorien være Toyota, Yaris, Avensis og så videre. Her vil man typisk ha god organisk (gratis) synlighet uten å gjøre noe ekstra, men annonsering i tillegg kan ifølge Google øke antallet klikk med inntil 25 %.

Naturligvis skal bedriften ha synlighet på egen merkevare – men det er ikke her man tar nye markedsandeler. De som søker på firmanavnet har jo allerede tenkt på bedriften, og har dermed allerede mentalt valgt leverandør. Der man kan bli funnet av helt nye kunder, er derimot i de neste tre kategoriene:

B. Generelle produktbetegnelser

Dette er de ordene som beskriver bedriftens virksomhet i svært generelle vendiger, for eksempel bil eller hybridbil om vi fortsetter med eksempelet Toyota. Det er riktignok mange som søker på de generelle ordene, men konverteringsraten (= prosentandelen av besøkende som faktisk kjøper noe) er som regel veldig lav. Dette fordi de som søker generelt ofte er svært langt unna en kjøpsbeslutning.

Når vi vet at de generelle søkeordene også som oftest er de vanskelige å få god organisk synlighet på, og de dyreste å annonsere på, er det ikke vanskelig å regne seg fram til at dette ikke er den viktigste kategorien for annonsører som er opptatte av å regne ROI (return on investment). Det er derimot neste kategori:

C. Spesifikke produktbetegnelser

Her er de ordene som beskriver bedriftens varer eller tjenester i detaljerte og spesifikke termer. For Toyota kan dette være søkefraser som hybridbil med stort bagasjerom eller bil som er enkel å lukeparkere. Trafikken på disse ordene er vesentlig lavere enn for kategorien før, men konverteringsraten (= prosentandelen av brukerne som kommer inn til siden og velger å kjøpe produktet) er enormt mye høyere. I tillegg er annonsene vesentlig rimeligere, hvilket altså gir en veldig mye bedre ROI.

Dette er selve gullkategorien for den som leter etter lønnsomhet, men man må jobbe aktivt for å finne fram til alle de forskjellige søkefrasene som bruker benytter. Ofte er det hundrevis eller tusenvis av dem om man skal dekke sitt eget felt. Og så må man jo da  bestemme om man skal produsere innhold og få gratis synlighet (krever tid men ikke penger) eller om man skal annonsere (krever penger, men tar ikke veldig lang tid).

De tre kategoriene over gir deg syunlighet på de som alt har tenkt på din merkevare, og de som allerede vet at de trenger noe som du tilbyr. Men hva med de som ikke enda har tenkt på at de burde kjøpe det du selger? – For dem har vi den siste kategorien, som har fått navn etter årets markedsføringstrend; content marketing:

D. Relevant content

Å bygge synlighet på content, eller innhold om du vil, handler om å analysere seg fram til hva din kunde søker på FØR han har tenkt på at han trenger det du selger.

For Toyota vil dette kanskje være ting som guiden Tips for å reise med barn i bil eller artikkelen Årets nye biltrender. Dette er innhold som er ment å ha en verdi for kunden uavhengig av om han kjøper produktet eller ikke; men med utgangspunkt i brukers interesse for denne informasjonen kan man eventuelt friste med relevante og relaterte produkter, for eksempel i form av lenker nederst i artikkelen.

På content-artiklene er det nok mer vanlig å bygge synligheten på gratis/organiske oppføringer, men man kan selvfølgelig også godt tenke seg at en snedig markedsfører vil kunne finne på å kjøpe annonser også for innholdet, når det er godt nok. Og når det leder tydelig nok over til en salgsflate i neste instans.

Lyst til å lære mer om salg og markedsføring på nett? Vi i Webgruppen arrangerer en rekke kurs om dette.

 

Nina Furu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *