Tenk mobil – lag bedre web

Har du noen gang tenkt på om du bør lage en app? Eller i det minste en mobil webside?

Har du tenkt denne tanken, så kan den faktisk hjelpe deg med å lage en bedre webside, enten du ender opp med å produsere noe for mobil eller ikke.

Faktum er at når man tenker på den lille mobil-skjermen og hvordan man kan bruke denne, så tvinges man til å spisse fokuset sitt. Du har ikke plass til alt, så du er nødt til å prioritere.

Hva prioriterer du?

Sannsynligvis prioriterer du det innholdet ditt som er det brukerne først og fremst etterspør. Hos oss kaller vi dette for A-scenarier. (Scenarier er det brukerne kommer til siden for å gjøre/finne, og A-scenariene er den ene/de få scenariene som er aller mest brukt.)

Ofte kan du finne A-scenariene dine ved å sjekke mest besøkte sider i webstatistikken. Eller kanskje det bare er common sense; man kommer til Oslo Lufthavn sitt nettsted for å finne ut om flyet er i rute; man kommer til bankens webside for å logge seg på nettbank.

Faktum er at hvis du skal lage en app, er det gjerne A-scenariet du bør bygge app’en rundt. Men her er poenget:

Det er gjerne det samme innholdet som brukerne etterspør mest på websiden din. Følgelig er det dette innholdet som bør vies mest plass, og som bør være fokus i første skjermbilde på nettstedet.

Et eksempel på en webside som har våget å trekke fram sitt A-scenario på web er epost-verktøyet MailChimp:

På denne siden er det ikke tvil om hva som er fokuset; bruker behøver ikke å lete for å få oppfylt sitt scenario, og avsender leder den potensielle kjøperen rett inn i kjøpstrakten.

Ser man til sammenligning på den norske markedslederen Apsis, ser førstesiden slik ut:

Selv om A-scenariet her antagelig er det samme som for MailChimp, må man lete vesentlig mer på denne siden for å komme i gang. Det har kanskje også noen konsekvenser for konverteringsraten (altså prosentandelen av brukere som ender opp med å gjøre et kjøp).

Mitt poeng er dette: Bruker du mobiltanken til å hjelpe deg å fokusere, så kan du lage en mye tydeligere web-forside.

… og så kan du jo gjerne lage en app i tillegg også.

Nina Furu

Én kommentar til «Tenk mobil – lag bedre web»

  1. Hei Nina,

    Bra innlegg! Google sier at de lager sine nye program og løsnigner for mobil først og deretter web så dette er viktig. Det er faktisk slik at over 90% av oss har mobilen på en halv meters hold 24 timer i døgnet hele uken. Mobil blir viktigere og viktigere så jeg er helt enig med deg. Lag en app eller en mobil webside for mange vil søke deg opp via sin mobil.

    Hilsen Magnus

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *