Finn ut hvilke målrettingsdata Facebook bruker om deg

En ting de fleste av oss har opplevd er at vi får annonser på Facebook som tegner et mer eller mindre flatterende bilde av hvem vi er. Personlig får jeg for eksempel rett som det er annonser for Aleris Overvektsklinikk og diverse slankeklubber. Så hvordan vet egentlig Facebook at jeg er en tjukkas?

tykke-damerFaktum er jo at Facebook vet enormt mye om oss. Facebook ser hva vi liker, hva vi kommenterer, hva vi klikker på, hvilke sider vi besøker og mye mer. Denne informasjonen bruker Facebook til å “selge oss” som konsumenter til sine annonsører.

Normalt jobber jeg jo med den andre siden av dette bildet – det at vi som er nettmarkedsførere kan bruke Facebook som kanal til å drive lasermarkedsføring – å markedsføre oss direkte overfor de som er i målgruppen vår, enten det er menn mellom 35 og 45 som bor i nærheten av Hamar, er interesserte i sportsfiske, og har små barn i alderen 3-5, eller det er kvinner under 30 på Oslo vest som kjøper merkevarevesker og har venner som snart skal gifte seg. Bare for å nevne noen helt tilfeldige eksempler.

For markedsførere er dette fantastisk. For oss som forbrukere kan det faktisk også være veldig bra, fordi vi får annonser som er relevante for oss i stedet for annonser som ikke har noe med oss å gjøre.

På den annen side sett så kan det jo hende at man ønsker litt kontroll på hvilke bokser Facebook egentlig putter en i, og det var altså det dette blogginnlegget skulle handle om.

Jeg lever jo av å holde kurs om web og sosiale medier. Og rett som det er, så lærer jeg noe selv også. Og i gårsdagens kurs snakket vi om Facebook, og så var det en av deltagerne som sa “Visste du at nå kan du se hvilke segmenteringsdata Facebook har om deg?” Og det visste jeg ikke, men hun viste meg det, så nå vet jeg det. Og så forteller jeg det videre, for det er faktisk en veldig nyttig ting å vite.

Skjermbilde 2016-01-21 kl. 11.01.47Så sånn gjør du (dette må gjøres på en PC/Mac, ikke fra mobil):

  • Klikk den lille trekanten øverst i høyre hjørne på Facebook.
  • Velg “Innstillinger”
  • Klikk på “Annonser” i venstrespalten
  • Klikk på “Rediger” til høyre for den nederste linjen, som heter “Annonser basert på preferansene mine”.

Og der! Der kan du se alle de interessene, temaene og tingene som Facebook – med rette eller ikke – har registrert om deg. Og det beste av alt: Du kan slette de som du ikke vil skal stå der.

Skjermbilde 2016-01-21 kl. 11.33.04

Og med dette kan du altså få litt mer kontroll over hvilke annonser du kommer til å få i fremtiden.

sjekkliste-facebook

Nina Furu

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *